Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 12 de març del 2018

Sant Esteve de Palautordera (can Planell), turó i ermita de Sant Elies i turó del Samont





 




 



Excursió molt bonica i amb molt bones vistes que, des de Sant Esteve de Palautordera, ens porta a visitar l'indret de l'ermita de Sant Elies i posteriorment ens enfilarem fins el turó del Samont de 1273 metres d'alçada i situat ja a la zona del Pla de la Calma al massís del Montseny. 
L'excursió no presenta cap dificultat, tret del fort desnivell que acumularem durant el trajecte i tampoc hi ha cap dubte sobre l'itinerari, ja que tot està ben senyalitzat. 
Per a situar-nos a l'inici de la caminada hem d'anar fins a Sant Esteve de Palautordera i passat el poble, just en el km 7 hi ha el bar i restaurant La Nau (aturada recomanable al anar i/o al tornar), just al davant surt una pista asfaltada que seguirem. 
A partir d'aquí tenim dos punts per a començar a caminar; el primer és situat al final de l'asfalt, en una cruïlla de pistes, hi ha llocs per a deixar-hi el vehicle. Però també podem seguir uns metres més, ara per pista, fins arribar a can Planell, allí a l'esquerra de la pista i davant mateix del mas hi ha un molt bon lloc per a deixar-hi el vehicle i començar 
Seguim la pista que va guanyant alçada fins una cruïlla que serà d'anada i tornada. 
A l'anada seguirem la pista que s'enfila per la dreta i a la tornada vindrem per la que segueix de front i que marca a la font del Borrell a 700 metres. 
La pista que seguim ens porta fins una nova pista transversal. Només l'hem de travessar i seguir el corriol que arrenca just en aquest punt. 
Fins la pujada havia estat regular, però a partir d'ara el corriol s'enfila de valent i sense treva fins arribar a la pista que mena a Sant Elies. 
Seguirem la pista i a la dreta podrem contemplar el magnífic exemplar de l'Alzina Rodona i pocs metres després arribem a l'esplanada on hi ha la bonica ermita de Sant Elies de Vilamajor. 
Aquesta ermita data del segle XV i ha passat per enderrocs i reconstruccions; durant el segle XX es va reconstruir i el XXI (2008) s'ha fet l'última restauració. Adossada a l'ermita hi ha la casa de l'ermità, l'últim va marxar-ne el 1914. 
A pocs metres de l'ermita hi ha el turó de Sant Elies on hi ha una torre de vigilància forestal. Tant des de l'ermita com des del turó tenim una gran panoràmica de tota la serralada litoral (es veu la torre de Collserola, del Vallès i també del massís del Montseny amb el turó de l'Home al davant mateix. 
L'indret és molt bonic i requereix una bona aturada. 
El camí segueix per darrera l'ermita i baixa decidit fins el coll de Sant Elies, on travessem una pista i ens enfilem per l'altre costat per tal de començar la pujada al capdamunt de la carena. 
El pendent es va accentuant, però el camí és molt bonic i amb molt bona vista i fa més lleugera la pujada. 
Arribem al coll de la Cova on tornem a travessar una pista i seguim pujant més o menys pel llom de la carena fins arribar al turó de la Moixa de 1187 metres. Aquest turó és simplement un petit relleu de la carena. 
Fem una curta baixada i emprenem la pujada definitiva al turó de Samont. 
Aquest turó de 1273 metres és un vèrtex geodèsic des d'on podrem gaudir un dilatat panorama de 360 graus. Des d'aquí inclús es veu el Pirineu i una gran extensió de la costa del Maresme, amb les diferents tonalitats de l'aigua del mar. 
Sortim del cim pel costat oposat d'on hem vingut i anem perdent alçada fins arribar al coll del Pi Novell, on hem de seguir recta, sense seguir les marques blaves que hi ha a la nostra esquerra, ja que ens portarien de nou al turó de la Moixa. 
A continuació el camí carener ens porta al collet dels Puos d'en Bessa. 
Aquí si que hem de seguir el camí que arrenca a l'esquerra. 
Si volem, en aquest punt podem seguir pujant fins el turó del Sui de 1318 metres d'alçada i tornar al coll. 
Tant si anem al Sui com si no, començarem una forta davallada per l'esmentat camí. Més endavant el camí es torna més planer fins a desembocar en una pista que seguirem fins arribar al coll de Palestrins. 
Indret molt bonic i on hi ha una gran bassa. Aquí hem d'estar atents al traçat ja que l'inici del camí que seguirem queda una mica desdibuixat, però només ho és al començament, ja que després és molt marcat i travessa un bosc molt bonic. 
Aquest camí ens deixa en una pista. 
Ara ve, potser la part menys agraïda de l'excursió, ja que aquesta pista no la deixarem fins arribar novament a l'inici de l'excursió. 
Com a distracció tenim el mas d'el Cortés perdut en mig del no rés, i al que anirem donant la volta; després ens desviarem vint metres de la pista per a visitar la font del Borrell; molt ben arranjada, amb un banc. 
700 metres més de pista i arribem a la cruïlla d'anada i tornada del començament i d'allí al vehicle. 
HORARIS: 
de can Planell a Sant Elies: 1h 20mn 
de Sant Elies al turó de la Moixa: 1h 
del turó de la Moixa al turó del Samont: 25mn 
del turó del Samont al coll de Palestrins: 45mn 
del coll de Palestrins a la font del Borrell: 50mn 
de la font del Borrell a l'inici: 35mn 
TOTAL: 4h 55mn.
També podeu seguir aquest itinerari i veure el mapa i la gràfica a:
Wikiloc - ruta Sant Esteve de Palautordera (can Planell), turó i ermita de Sant Elies i turó del Samont - Santa Susanna, Catalunya (España)- GPS track

 













Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada