Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 11 de gener del 2018

Collformic, Matagalls, Sant Segimon i turó del Pou d'en Sala




 
 


















Aquesta excursió segueix la via clàssica per a pujar al Matagalls, però per no tornar pel mateix camí us proposa fer una mica de volta i enllaçar aquest cim amb el bonic i llunyà turó del Pou d'en Sala, tot passant també pels no menys bonics indrets del pla de Ginebres, el coll de Saprunera, l'ermita de Sant Miquel dels Barretons (en molt mal estat, cada any una mica pitjor, però en un indret privilegiat) i Sant Segimon a més "amenitzat" per les les fonts dels Cims i del Matagalls i per acabar passant també pel coll de Sant Miquel i el turó dels Esqueis. 
Així doncs des de Collformic pujarem al Matagalls seguint el concorregut i fresat camí que hi mena. 
Una vegada dalt del cim seguirem el camí que va a Sant Segimon. Ara ja començarem a trobar-nos sols. 
Per passar per les fonts dels Cims i del Matagalls (indrets del tot recomanables) ens haurem de desviar una mica del camí i baixar uns metres a la dreta fins el fons de la torrentera on hi ha la bonica font dels Cims i després seguir fins la propera font del Matagalls, situada al llindar d'una frondosa fageda. 
El camí principal que hem abandonat el recuperem immediatament en el collet de la Font. Seguim caminant pel llom de la carena, amb unes vistes fantàstiques del Pirineu i de les serres del Cadí, Ensija, Compte, Verd, Cingles de Bertí, el mar, etc. 
Així arribem al coll de Saprunera. En aquest indret, si volem tornar, hi ha un camí a l'esquerra que baixa a trobar la pista de Collformic a Sant Segimon. 
Seguim carenejant i de sobte ens apareix l'ermita de Sant Miquel dels Barretons penjada al llindar d'un cingle. Abandonarem uns metres el camí per apropar-nos-hi. 
Després tornem al camí, que ara baixa de valent per arribar a l'esmentada pista anteriorment de Collformic a Sant Segimon just a l'indret on hi ha una creu i una antena. 
Seguim la pista i després del revolt ens trobem davant de l'ermita de Sant Segimon. 
Tornem al revolt anterior i aquí hem de posat atenció doncs del mateix revolt surt un camí, malmès en el seu inici pel talús de la pista. Pot ser que hi hagi una fita, Però només baixar el talús el camí és molt evident i marcat en fites. 
Seguim aquest corriol que va planejant entre la pista i la torrentera. En cap moment és perdedor ja que és marcat, hi ha fites i algunes marques de pintura vermella. Finalment el corriol gira 90 graus i baixa a trobar i creuar la torrentera, que normalment porta aigua. 
El corriol s'enfila per l'altre costat en una bonica diagonal d'esquerra a dreta, segueix sent marcat i amb fites i finalment ens deixa al collet de Sant Miquel on enllacem amb un camí-pista que recorre la carena dels Esqueis. 
Aquest coll és una cruïlla d'anada i tornada al turó del Pou d'en Sala. 
Per anar-hi girarem a la dreta i seguirem la pista; a pocs metres a la dreta hi ha el poc definit cim del turó de la Terme d'en Planes. 
Al cap d'una estona la pista fa un tomb a l'esquerra i comença a baixar. 
Uns metres abans d'aquest tomb hi ha una cabana de pedra amagada entre la vegetació a la nostra dreta. 
Després del tomb de la pista hi ha una cruïlla de pistes i hem de seguir la de la dreta. 
Uns metres després, quan aquesta nova pista comença una baixada més forta hem de posar atenció a la traça ja que a la dreta arrenca un corriol que s'enfila per tal d'assolir la carena i amb ella la perspectiva sobre Sant Segimon. 
A la dreta queda el petit promontori del turó de les Dalles, on hi ha una fita i un petit pessebre; la senyera del turó del Pou d'en Sala ja és visible. 
Seguim el corriol que ens condueix al cim. És un cim isolat i destacat amb una panoràmica de 360 graus sense cap mena d'impediment. 
Les Alberes, el puig Neulós, Canigó, Costabona, Bastiments, Grà de Fajol, Puigmal, Cadí, una mica la paret del Pollegó Inferior, Ensija, Peguera, Verd, Montserrat, Sant Llorenç de Munt, Tagamanent, Matagalls .... 
Ara tornarem sobre les nostres passes fins el collet de Sant Miquel (aquest camí carener forma part del recorregut del Meridià Verd). 
Seguim el camí que s'enfila fins el turó dels Esqueis, un conjunt de tres puntes rocoses amb molt bona vista de l'ermita de Sant Miquel dels Barretons. 
Seguim el carenejant tot seguint aquest ample camí del Meridià Verd fins que enllacem novament amb la pista de Collformic a Sant Segimon. 
Pista que seguirem uns metres fins el revolt on retrobem el camí de pujada. 
D'aquesta manera donarem per acabada una bonica i complerta excursió, que si tenim la sort de poder-la fer amb el paisatge nevat afegirem un ingredient més als bonics paratges pels que caminarem. 
Excursió una mica llarga però que no presenta cap mena de complicació amb l'afegit que durant gran part de la mateixa caminarem per lloms de carenes sense vegetació amb la gran panoràmica que això comporta. 
HORARIS: 
de Collformic al Matagalls: 1h 15mn 
del Matagalls a la font dels Cims: 10mn 
de la font dels Cims a la del Matagalls: 05mn 
de la font del Matagalls a Sant Miquel dels Barretons: 35mn 
de Sant Miquel a Sant Segimon: 10mn 
de Sant Segimon al collet de Sant Miquel: 35mn 
del collet de Sant Miquel al turó del Pou d'en Sala: 35mn 
del turó del Pou d'en Sala al turó dels Esqueis: 45mn 
del turó dels Esqueis a Collformic: 35mn 
TOTAL: 4h 45mn
També podeu seguir aquest itinerari i d'altres a:
Wikiloc - ruta Collformic, Matagalls, Sant Segimon i turó del Pou d'en Sala - El Brull, Catalunya (España)- GPS track

 

 


 











 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada