Total de visualitzacions de pàgina:

dimarts, 25 d’abril del 2017

Vilada, castell de Roset, caps de la Gotzera i de Tastanós i Sobrepuny










 

 

 

 



 




 

 

Excursió amb unes vistes espectaculars sobre el pantà de la Baells, principalment des del cap de la Gotzera. 
També tindrem una mica d'emoció en la pujada al cap de Tastanós, ja que hi ha un curt tram amb una cadena que ajuda en una curta flanquejada, fàcil, però amb una timba al costat. 
També visitarem les ruïnes del castell de Roset, del que encara queda alguna paret amb finestres. 
Finalment també ens arribarem al pic de Sobrepuny, però que malgrat ser el més alt i tenir molt bona panoràmica, al Nord aquesta queda tapada pels arbres i no és comparable amb la majestuosa panoràmica que és té des dels caps de la Gotzera i de Tastanós. 
És una excursió de més de 1000 metres de desnivell i de 14 kms de recorregut, però tant al castell de Roset, els caps de la Gotzera i de Tastanós i al Sobrepuny son indrets d'anada i tornada, és a dir podem fer la mateixa excursió, sense pujar-ne a cap o només a algun i això no desmereixerà l'excursió ja que aquesta es desenvolupa per uns indrets de bosc i prades molt bonics i amb grans perspectives i també passarem per altres indrets interessants, com la Creu de Roset, la Foradada, la font de l'Arç, les ruïnes de can Roset del Castell, el coll de la Plana del Castell, la collada de Pasquals, les ruïnes de can Picamill, la collada de Picamill i el camp Gran d'Espinagals (aquest ja de baixada). 
Tot això per uns paratges poc visitats i solitaris, però tot el recorregut per camins molt ben marcats i senyalitzats i durant la pujada pintats majoritàriament amb pintura groga i blanca i a la baixada amb pintura blanca durant tot el camí. 
Per a situar el començament de l'excursió ens hem de situar al poble de Vilada i agafar el trencall a Sant Romà de la Clusa, que es troba a la sortida del poble (venint de Berga), hi ha un cartell que ho indica juntament amb la casa de cal Xocolater. 
L'asfalt s'acaba justament a l'esmentat mas i desprès segueix una ampla pista en perfecte estat que seguirem 1,3 kms. 
Just desprès del mas dels Erms hi ha la confluència per l'esquerra de dos pistes secundàries i varis llocs per a deixar el vehicle. 
Començarem a caminar per la segona d'aquestes pistes, que desprès d'un primer revolt arriba a un encreuament de pistes. Seguirem pocs metres a la dreta per prendre un camí, també a la dreta que ens porta al bonic indret de la Creu de Roset. 
Ara seguim una pista en lleugera baixada per arribar a l'indret on deixem la pista i trobem un cartell que indica a l'esquerra al castell de Roset i recta al Sobrepuny. Nosaltres a l'anada seguirem el camí al castell i a la tornada sortirem pel del Sobrepuny. 
El camí és molt planer fins a la font del Dipòsit, indret on hi ha un dipòsit i una font. El camí segueix planejant, ja que segueix una conducció d'aigua, per aquesta conducció hi ha un estret túnel artificial que travessarem (entre la font del Dipòsit i aquest indret de la Foradada el GPS va deixar de gravar, per això hi ha una línia recta, però no hi ha cap pèrdua possible), després de la Foradada arribem a la bonica font de l'Arç, una font molt ben arranjada amb tres brolladors. 
Deixem aquesta font i seguim el camí, que desprès d'una petita baixa, s'enfila per a sortir al collet on a la dreta tenim les ruïnes del mas del Castell de Roset. 
Per anar al castell hem de seguir el camí de l'esquerra, que s'enfila fins arribar a un collet on ja tenim el castell al davant. 
Contemplem les restes d'aquest gran castell, gaudim de la vista i tornem al collet del mas del castell i arribem a les restes d'aquest mas. 
Just passat el mas hi ha un corriol que s'enfila, no el seguim, (ens portaria directament al cap de Tastanós), en línia resta hi ha un altre corriol que els primers metres planeja. Aquest és el que hem de seguir. 
Aviat comença a pujar i en arribar a una cruïlla a la dreta una mica desdibuixada al començament (hi ha un punt d'interès al track) puja de valent en successives llaçades. 
Després d'aquesta forta pujada arribem a un bonic replà. Només arribar-hi hem de seguir el corriol que surt a l'esquerra i que ens porta a la talaia del Cap de la Gotzera. 
Panoràmica espectacular de la branca esquerra del pantà de la Baells, i a més podem gaudir de la vista de la serra d'Ensija, rasos de Peguera, roc d'Oró, cogulló d'Estela, santuari de Queralt, Berga, Montserrat, Montseny, Salga Aguda, Sobrepuny, cap de Tastanós i la seva gran paret, Moixeró, Cadí i Pedraforca entre altres nombroses muntanyes i valls. 
Deixarem a contracor aquest gran mirador i tornarem al replà anterior i seguirem el camí que en pocs minuts passa pel collet de la Plana del Castell, on seguim el camí de la dreta per arribar a continuació a un nou collet, on deixem el camí per seguir el corriol que s'enfila al cap de Tastanós. 
Molt aviat arribem a l'únic pas una mica compromès, doncs hem de flanquejar un pas de quatre o cinc metres una mica exposats, però hi ha dues cadenes que ens ajuden a passar-ho sense cap dificultat, després només hem de seguir pujant fins arribar al cim. 
La panoràmica és molt semblant a la del cap de la Gotzera, però ara el pantà de la Baells ja es veu més parcialment, però el Sobrepuny es veu millor. 
Tornem a la cruïlla anterior, precaució al pas de la cadena, ja que en aquests indrets cal posar més atenció de baixada que de pujada. 
Una vegada a la cruïlla, seguim el camí, que comença a perdre força alçada. Estem flanquejant el Tastanós tot seguint una amplia cornisa boscosa; a estones podem observar entre els arbres l'indret pel que transitem. 
Finalment arribem a la collada de Pasquals, on també arriba una pista, la seguim uns metres per a girar a l'esquerra i seguir el camí que porta a les ruïnes del mas de can Picamill, situat en un indret molt bonic i amb una gran vista. 
El camí passa per darrera les ruïnes i segueix paral·lel a la pista però més enlairat. Passarem pel costat d'una font que raja molt poc i força descuidada. 
Més endavant tornem a trobar la pista i aquesta vegada la seguirem. A l'esquerra queden també unes ruïnes. 
Poc abans d'arribar a la collada de Picamill ens trobem amb la cruïlla que seguirem a la baixada (està indicat). 
A la bonica collada de Picamill seguirem el camí que s'enfila per l'esquerra, que primer passa per la també molt bonica collada Alta de Picamill i després d'una forta pujada arribem a l'important collet del Faig. Cruïlla de camins i pistes. 
Nosaltres seguirem el corriol que va paral·lel a la pista i que en pocs minuts ens deixa dalt del Sobrepuny. 
Aquest cim, tot i ser el més alt de la zona té la panoràmica molt limitada al Nord segut a la vegetació i el pantà de la Baells encara es veu més parcialment, però tot i això també podrem gaudir d'una gran panoràmica. 
Tornem sobre les nostres passes fins la collada de Picamill i poc després girem a l'esquerra per seguir el camí que porta novament a Vilada. 
Aquest camí, sempre amb marques blanques als arbres, és molt ben marcat i molt bonic, i amb fort desnivell. 
Momentàniament arriba a una pista que seguim poca estona fins arribar al Camp Gran de d'Espinagals, Una prada molt bonica, amb una cleda i una basa. 
Hem de travessar el prat entra la cleda a l'esquerra i la basa, una mica apartada a la dreta. 
A l'altre extrem del prat hem de girar a l'esquerra (hi ha les marques blanques) i deixar un primer camí que baixa a la dreta. Hem de seguir recta uns metres i veurem el camí que hem de seguir nosaltres. 
Forta baixada sense aturador fins a desembocar en una nova pista, que també seguirem molt poca estona ja que a l'esquerra surt l'últim tram del camí que ens deixa a la cruïlla inicial, on hem deixat aquest camí per seguir el del castell de Roset. 
Ara ja només ens cal seguir l'itinerari de pujada, tornant a passar per la Creu de Roset, que ara amb les clarors de primera hora de tarda ofereix perspectiva diferent a la de primera hora del matí, i poc desprès arribem al punt d'inici de l'excursió. 
HORARIS: 
de l'inici a la Creu de Roset: 10mn 
de la Creu a la font del Dipòsit: 10mn 
de la font del Dipòsit a la de l'Arç: 15mn 
de la font de l'Arç al castell de Roset: 15mn 
del Castell al cap de la Gotzera: 45mn 
de la Gotzera al cap de Tastanós: 20mn 
del Tastanós a la collada de Pasquals: 35mn 
de la collada de Pasquals a la de Picamill: 45mn 
de la collada de Picamill al Sobrepuny: 25mn 
del Sobrepuny a la cruïlla d'anada i tornada inicial: 1h 
de la cruïlla a l'inici: 10mn 
TOTAL: 4h 40mn 
Les aturades que faig fer en diversos punts, sumen 2 hores que encaixa perfectament amb les 6h 55mn que diu el track.
També podeu seguir aquest itinerari i veure el mapa i la gràfica a:
Wikiloc - ruta Vilada, castell de Roset, caps de la Gotzera i de Tastanós i Sobrepuny - Vilada, Catalunya (España)- GPS track

 

 


 

 
 








dalt del turó hi ha el castell de Raset


 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada