Total de visualitzacions de pàgina:

diumenge, 19 de març del 2017

Súria i Santuari de la Mare de Déu de Coaner












 





Senzilla excursió a aquest indret proper al poble de Súria. L'excursió es pot fer amb vehicle fins la porta mateix de l'església de sant Julià, però per a conèixer millor el territori és trepitjar-lo. 
Cal situar-se a la carretera de Manresa a Solsona, podem sortir a qualsevol de les dues sortides que hi ha per anar a Súria. Si sortim a Súria Sud podem aprofitar-ho per a visitar el Barri Vell d'aquest poble doncs és un conjunt medieval de gran interès. 
En aquest cas hem de travessar el poble seguint la carretera antiga de Solsona i poc abans de passar per sota el viaducte de la carretera nova hi ha la desviació a l'esquerra senyalitzada a Coaner. 
Seguirem aquesta pista asfaltada fins el final de l'asfalt al costat del mas de la Ribera. 
Podem deixar el vehicle i seguir a peu uns 3 kms; la pista travessa varies vegades la riera de Coaner, que quan porta aigua forma diversos guals, hi ha a cada gual un seguit de grans pedres a un costat per a poder-los salvar sense mullar-nos els peus. 
La torre de l'antic castell ja es fa visible des de diversos indrets del recorregut. 
La torre data de l'any 1000 aprox i l'any 1999 la Diputació de Barcelona va fer una important intervenció per salvar-la construint uns murs de contenció força integrats en el paisatge. 
Però si la torre destaca per la seva esveltesa l'església de sant Julià és d'una bellesa peculiar. és del segle XI de tres naus, cobertes amb voltes de mig punt. Les façanes estan totalment decorades per arcuacions cegues i bandes llombardes. El campanar és de torre de planta quadrada de dos pisos. Tot plegat d'una gran bellesa. 
Seguint uns metres més hi ha el santuari de la Mare de Déu de Coaner. És de l'any 1654. Exteriorment no presenta gran interès. Hi havia una imatge de la Verge de talla romànica policromada que data del segle XIII i que actualment es guarda per raons de seguretat al temple del Sagrat Cor de Valls de Torroella. 
A dins de l'església hi ha un retaule barroc de gran interès del segle XVIII obra de Segimon Pujol de Gurb. 
Un indret totalment recomanable. 
L'horari d'anada és d'una hora o una mica menys per fer els tres kilòmetres. 
També podeu seguir aquest itinerari i veure el mapa i la gràfica a:
Wikiloc - ruta Súria i Santuari de la Mare de Déu de Coaner - Súria, Catalunya (España)- GPS track


 








 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada