Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 31 de març del 2017

Pla de la Selva, carena lo Sentinella, 2562m, Norís, 2834m, Monteixo, 2905m i estany d'Aixeus




 











Excursió d'alta muntanya per una zona relativament poc visitada fent la volta sencera al cercle de l'estany d'Aixeus. 
Panoràmica extraordinària sobre gran part del Pirineu; principalment de tots els pics de la vall Ferrera, aixi com també dels cims de la veïna vall de Cardós, con el Certescan, el Mont-roig i el Ventolau, però també veurem cims d'Andorra com el Coma-pedrosa, el Tristaina, Font Blanca i Sarrera; els mes llunyans com el Mont-valier, el Mauberme, la torreta de l'Orri, el Peguera, Montsent de Pallars, Besiberris i com a teló de fons tot el massís de la Maladeta. 
Per la seva proximitat destaca la vista sobre la pica d'Estats i el Sotllo. 
Si es fa l'excursió a la primavera és aconsellable portar els grampons, doncs poden ser útils en la carena d'unió entre el Norís i el Monteixo. 
L'excursió comença en l'aparcament que hi ha al final de la pista que des de el pla de la Selva s'enfila per la dreta per anar a buscar el torrent d'Aixeus, (la pista està en més o menys bon estat). 
Poc després de començar a caminar i quan el camí travessa el torrent entrem en un pla on hi ha les restes d'una cabana, darrera d'ella ens hem d'enfilar vers un evident collet, a partir d'allí haurem de seguir el llom de la carena fins arribar al pic de lo Sentinella. 
Ara haurem de fer una flanquejada una mica delicada per sobre de l'estany d'Aixeus fins assolir un petit collet que ens obre el pas vers l'amplia pala que baixa del pic de Norís. 
Aquesta pala és millor pujar-la per l'esquerra, anant a buscar el llom de la carena, doncs aixi ens estalviem pujar per la tartera (si no hi ha neu). 
El pic de Norís té dues puntes, la més alta és la de la dreta, però la de l'esquerra té una panoràmica molt bonica sobre el pic de Gerri i els cims del cercle de Baiau, com el Lavans, el Medacorba, Roca Entravessada, Baiau, Coma-pedrosa i Santfonts. 
Deixarem el pic de Norís i entrarem en una llarga carena vers el cim del Monteixo. El vessant d'Aixeus és vertical, mentre que el vessant de la vall de Tor és permet el pas sense gaires complicacions. Cal posar atenció en las cornises de neu que pengen sobre el vertical vessant d'Aixeus. En moltes ocasions es poden evitar baixan uns metres per l'esmentat vessant de Tor. 
D'aquesta manera ens acostarem a la base terminal del pic del Monteixo; aquí ens caldrà grimpar una mica. No és difícil, només cal posar-hi molta atenció i buscar els millors passos, sempre al vessant de Tor. 
Una vegada dalt del Monteixo baixarem pel marcat camí de l'estany d'Aixeus sense cap mena de dificultat i amb la satisfacció d'haver gaudit d'una jornada d'alta muntanya amb vistes fantàstiques. 
HORARIS: 
del final de la pista al pic de lo Sentinella: 1h 20mn 
del pic de lo Sentinella al pic de Norís: 1h 
del pic de Norís al pic del Monteixo: 1h 15mn 
del Monteixo a l'estany d'Aixeus: 50mn 
de l'estany a l'aparcament: 30mn 
TOTAL: 4h 55mn. 
Horaris en funció de l'època de l'any i de les condicions particulars de cada d'un. 
També podeu seguir aquest itinerari i veure el mapa i la gràfica a:
Wikiloc - ruta Pla de la Selva, carena lo Sentinella, 2562m, Norís, 2834m, Monteixo, 2905m i estany d'Aixeus - Areo, Catalunya (España)- GPS track














Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada