Total de visualitzacions de pàgina:

dimarts, 7 de març del 2017

Joanetes, ganxos Nous, cami dels Burros, Puigsacalm, puig dels Llops i ganxos Vells



 


 
 

 

Canal dels Ganxos Nous

 

 

 



Completa excursió circular des de Joanetes al Puigsacalm, passant pels camins més complicats. 
Els indrets que visitarem son: el puig del Soi, la canal dels Ganxos Nous (i la Campaneta), el puig Cornelis, el coll de Joanetes (dues vegades), el camí dels Burros, el Puigsacalm Xic, el Puigsacalm, el puig dels Llops i la canal dels Ganxos Vells. 
La catalogació de "Difícil" potser és una mica exagerada, però el que si és evident que no és fàcil i menys a l'hivern o amb la roca mullada, ja que només caminarem "tranquils" per la carena del Puigsacalm Xic al puig dels Llops, la resta, amb més o menys intensitat, haurem d'estar amatents al camí; evidentment no és apte per a persones amb vertigen. 
També cal tenir present que farem una mica més de 1000 metres de desnivell. 
Amb els anys la diferència entre els Ganxos Nous i els Vells es va escurçant, de tal manera que actualment tots son vells. Inclús es conserven millor els ancoratges dels "vells" que els dels "nous" (en aquests alguns ja han saltat). 
El cartell indicador que hi ha al coll de Joanetes marcant els dos camins al Puigsacalm i els seus horaris és correcte, tirant a curt. 
El camí de la dreta, totalment per l'obaga és la meitat de curt que el de l'esquerra que passa per la solana (camí dels Burros) 30 minuts un i una hora l'altre. Però a l'hivern el de la obaga és una mica perillós, recordo un any amb gel i ho vaig passar malament, igualment amb fang també mereix molta atenció. Mentre que el camí dels Burros no té aquest problema, però en alguns trams cal no tenir vertigen. 
Al principi el track fa una mica de marrada, doncs el camí correcta surt uns 50 metres més a l'esquerra del punt d'inici (al traçat de tornada segueix aquest camí més curt). 
Tant si sortim per un com per l'altre (aviat es troben) guanyarem alçada molt ràpidament i aviat començarem a veure la plana de la Garrotxa als nostres peus. 
Pocs replans hi ha en tot el trajecte, molt ben senyalitzat, passarem pel puig del Soi un bony o punt d'inflexió de la carena. 
Pocs metres després arribarem a la cruïlla que marca l'anada i la tornada, ja que per l'esquerra surt el camí que ens portaria a la canal dels Ganxos Vells. 
Aquí tenim l'opció d'invertir el sentit de l'excursió, particularment prefereixo pujar pels ganxos Nous i baixar pels Vells, però es pot fer perfectament al revés. 
Seguim per la dreta i tot seguit ja trobem el primer tram equipat, i a continuació una placa en recordança de l'instal·lador de l'equipament de la canal. 
Un últim tros una mica pla i seguidament ens enfrontem amb la canal, perfectament equipada, tot i que algun dels esglaons de ferro ja han saltat. L'única condició és no tenir vertigen en el tram de la passarel·la i posterior sortida de l'indret. Després la verticalitat queda esmorteïda per l'estretor de la canal, en algun punt es perd la cobertura del GPS i el track descriu l'itinerari d'una manera molt imprecisa, però l'itinerari no té cap mena de dubte. 
Entre la sortida de la passarel·la i l'inici del tram equipat hi ha a la dreta una campaneta que no es veu, està situada al caire del cingle i la timba per l'altre costat és impressionant. Degut a la fallada de la cobertura del GPS no sé si el punt d'interès ha quedat ben col·locat, però si estem atents l'indret s'intueix i inclús un curt rastre de camí indica l'indret de la campaneta. 
A continuació comença un llarg tram equipat amb un cable de ferro (un parell d'ancoratges han saltat) primer el cable és a la dreta i després a l'esquerra. 
Arribem a una estreta bretxa i el camí segueix a l'esquerra, per sortir de la bretxa també hi ha un curt tram equipat. 
Finalment s'acaben les dificultats i ens trobem amb una porta pel bestiar a tocar de l'ermita de Santa Magdalena i de l'antena. 
El puig Cornelis també és a tocar. Deixem l'ermita de Santa Magdalena del Mont a la dreta i guanyem els pocs metres que ens falten per assolir-lo. Gran panoràmica una mica trencada pel gran estel de Nadal que hi ha instal·lat al costat de l'antena. 
Baixem del cim (que té dues properes cotes) i anem a trobar el camí que ens porta a la collada de Joanetes. 
Uns cent metres abans d'arribar-hi una petita fita i un cartell en un arbre marca l'inici del camí dels Ganxos Vells. 
Aquesta collada és una d'important cruïlla de camins, a la nostra esquena surt un camí que desemboca a la pista i a l'ermita de Santa Magdalena i davant nostre surten els dos camins esmentats al començament al Puigsacalm per la solana (camí dels Burros) o per l'obaga. 
Ara emprendrem el camí dels Burros. Aviat trobem una cadena que ens ajuda en una curta flanquejada, estem a la part més espectacular del camí, les timbes son importants, però el camí segueix una cornisa que no presenta cap problema. A continuació entrem en una fageda molt bonica; anem contornejant primer el puig dels Llops i després el Puigsacalm, que des de la nostra posició ens ofereixen unes perspectives espectaculars. 
Després d'una bona estona arribem a una cruïlla on a l'esquerra baixa un camí a Joanetes; seguim a la dreta, s'acaba la flaquejada i ara pugem a buscar la carena. Poc abans d'arribar-hi trobem una corda que ajuda a pujar uns metres gens verticals i que no fa cap falta i a més l'ancoratge està en un punt molt humit. 
Arribem a la carena i allí l'ample camí que ve del coll de Bracons. 
El seguim fins el Puigsacalm, abans ens podem desviar uns metres per arribar-nos al Puigsacalm Xic que ens ofereix una molt bona perspectiva del Puigsacalm. 
Gaudim de la vasta panoràmica d'aquest cim, que va des del mar (només és visible a primera hora) al Pirineu, del Canigó a la Tossa d'Alp, Cadí, Pedraforca, Ensija, Rasos de Peguera, Montserrat, la Mola de Sant Llorenç del Munt, Montseny i tota la plana d'Olot i la vall d'en Bas. 
Deixem el cim i en pocs minuts ens plantem dalt de l'esvelt puig dels Llops, nova contemplació panoràmica, ampliada ara a l'ermita de Santa Magdalena del Mont a sota els nostres peus i disminuïda d'una part del Pirineu tapat pel Puigsacalm. 
Reculem uns metres i seguim el camí que davalla novament a la collada de Joanetes, ara per l'obaga. 
Després d'uns plàcids metres inicials, el camí s'entafora en una canal, força dreta, en alguns punts hi ha alguna grapa, en alguna flanquejada una mica exposada hi ha una cadena, en d'altres flanquejades igualment exposades no hi ha rés. De tota manera el camí és fàcil, el problema és l'humitat que hi ha a l'hivern; a l'estiu no presenta cap problema, excepte dues curtes flanquejades sobre roca, que si caus no ho expliques. 
Finalment arribem novament a la collada de Joanetes. 
Seguim uns metres, a l'esquerra, el camí d'anada i aviat trobem la cruïlla i el camí dels Ganxos Vells. 
Aquest camí aprofita una canal que baixa per dins del bosc en forta pendent, al principi hi ha unes grapes; després és qüestió d'anar baixant fins arribar als Ganxos, que consisteix en una sèrie d'instal·lacions de grapes i cables d'acer que permeten acabar de sortir de la canal i arribar al peu de la paret. 
És la part més atractiva i bonica de la baixada. Després seguirem un corriol transversal que entre pujadetes i baixadetes ens deixarà a la cruïlla de l'anada i inici del camí dels Ganxos Nous. 
Ara seguirem l'itinerari de pujada, sense fer la curta marrada inicial, per tal d'arribar novament al punt de partida. 
El camí que seguíem al principi i que hem abandonat aviat també porta al Puigsacalm sense passar per les canals dels ganxos, ja que revolta tota la muntanya i passa per les Olletes i per Santa Magdalena, cal dir que és llarg, però molt bonic, travessant una frondosa fageda. 
HORARIS: 
de Joanetes al puig del Soi: 55mn 
del puig del Soi al puig Cornelis i canal Ganxos Nous: 1h 
del puig Cornelis a la collada de Joanetes: 05mn 
de la collada de Joanetes a la cruïlla amb el camí del coll de Bracons: 55mn 
de la cruïlla al Puigsacalm Xic: 10mn 
del Puigsacalm Xic al Puigsacalm: 05mn 
del Puigsacalm al puig dels Llops: 10mn 
del puig dels Llops al coll de Joanetes: 20mn 
del coll de Joanetes a la cruïlla dels Ganxos Nous, passant pels Vells: 40mn 
de la cruïlla a l'inici: 40mn 
TOTAL. 5h 
També podeu seguir aquest itinerari i veure el mapa i la gràfica a:
Wikiloc - ruta Joanetes, ganxos Nous, cami dels Burros, Puigsacalm, puig dels Llops i ganxos Vells - Joanetes, Catalunya (España)- GPS track



 



 


 



 

 

 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada