Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 13 de març del 2017

De Núria als pics de l'Àliga, 2428m i de Torreneules Petit, 2711m i baixant per Coma de Vaca













Excursió que he catalogat com a Difícil no per a dificultats tècniques, sinó per la llargada, uns 20 km, i els desnivells, 1200 de pujada i 2200 de baixada.
El vehicle el podem deixar a l'aparcament del cremallera de Núria, doncs pujarem al Santuari amb aquest mitjà de transport i finalitzarem a pocs metres de l'esmentat aparcament.
Sortim de Núria o de l'Alberg i pugem al pic de l'Àliga, després al proper pic de la Pala, amb bones vistes de Núria i seguidament emprenem la pujada al pic de Font-negra; des d'aquest cim seguim la carena que ens porta a dalt del Torreneules per baixar al coll de Torreneules i pujar al Torreneules Petit.
Després tornarem al coll de Torreneules, on tenim dues opcions, la més fàcil és tornar a Núria per camí que va flanquejant la muntanya, o be baixar per l'altre costat fins el fons de la vall de Coma de Vaca, que seguirem en tota la seva llargada (vaig trobar les restes de l'antic pluviòmetre) fins l'aiguabarreig amb la vall del Freser, indret on hi ha el refugi de Coma de Vaca.
A partir d'ací seguirem el camí de les gorgues del Freser (més de dues hores de baixada) fins a Queralbs. 
És recomanable fer una desviació d'un minut escàs per a visitar l'indret del Salt del Grill (obligatori si baixa força aigua).
Aquesta excursió està feta en un dels dies de màxim desglaç. No vaig poder travessar el torrent de Coma de Vaca davant el refugi, vaig aconseguir travessar, amb els peus a dins l'aigua, el Freser (degut a que en els plans del davant del refugi no portava gaire fúria el cabdal de l'aigua).
Llavors vaig anar fins el refugi pel pont metàl·lic ja en estat molt precari. (quina mania de posar en els torrents ponts de ferro amb bigues de doble te perpendiculars a l'aigua en lloc de posar-les paral·leles a l'aigua, tindrien molta més resistència) la força de l'aigua les doblega sempre, ho he vist en varis indrets.
Afortunadament el pont que hi ha al final de les gorgues del Freser (consistent en tres precaris troncs lligats amb cordes) i a uns dos pams per sobre el nivell de l'aigua em va permetre passar a l'altre costat i seguir el camí.
Si aquest pont no hages resistit, m'hagués trobat en una veritable ratonera, doncs era impossible travessar-ho a gual.
Faig aquest llarg comentari que només és útil per aquestes dates, però crec important tenir present el fet dels ponts i els torrents en aquesta època de l'any.
La part positiva de la crescuda dels rius és el salt del Grill, espectacular!.
HORARIS:
de l'Alberg al pic de l'Àliga: 30mn
del pic de l'Àliga al pic de la Pala: 10mn
del pic de la Pala al pic de Font-negra: 30mn
del pic de Font-negra al pic de Torreneules: 15mn
del Torreneules al coll de Torreneules: 10mn
del coll al Torreneules Petit: 20mn
del Torreneules Petit novament al coll: 10mn
del coll al refugi de Coma de Vaca: 1h 05mn
del refugi al pont del final de les marrades: 1h
del pont al salt del Grill: 35mn
del salt del Grill a l'aparcament de Queralbs: 35mn

TOTAL: 5h 20mn.

També podeu seguir aquest itinerari i veure el mapa i la gràfica a:
Wikiloc - ruta De Núria al pic de l'Àliga, 2428m i pic de Torreneules Petit, 2711m, baixant per Coma de Vaca - Queralbs, Catalunya (España)- GPS track
o també a:
Wikiloc - ruta Núria i pics d'Àliga, Font-negra, Torreneules i Torreneules Petit i tornada per Coma de Vaca-Queralbs - Queralbs, Catalunya (España)- GPS track










 



 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada